De psychiatrie is ‘hot’: in het nieuws horen we steeds vaker over verwarde mensen op straat, misstanden in de zorginstellingen, en op de achtergrond is er een groeiende beweging gaande (denk aan de spraakmakende prof. dr. Jim van Os) die de psychiatrische zorg een nieuwe koers wil doen laten varen.    In dat kader schetst ‘madebymensch’ in de avondvullende voorstelling ‘de eenzame astronaut’ een beeld van de huidige psychiatrische zorg in Nijmegen.

Als gevolg van wat een generaliseerde angststoornis en een bijbehorende depressie wordt genoemd, reist de cabaretier in de tweede helft van 2013 langs de psychiatrische afdelingen van zowel het CWZ, als de Radboud, als het GGZ (Tarweweg, Overwaal en de Post Reinierlaan). Aan bod komt hoe hij deze rondtocht aan de buitenkant ervaart, maar ook het verslag van de innerlijke reis wordt niet geschuwd.
Het resultaat is een serie van tragi-komische indrukken van aan de ene kant een persoonlijk debacle, en aan de andere kant de huidige hulpverlening mét tips over hoe het ook anders kan. Daarnaast komt er een kleurrijke parade langs vol filosofen, psychiaters, en beschouwingen over de mens. Om op adempauze te komen wordt een en ander afgewisseld met korte indringende filmpjes onder een gezellig muziekje. Ook dat.

Voor eenieder die óf in de psychiatrische hulpverlening werkt, óf direct of indirect betrokken is door eigen ervaring of die van een naaste, is dit een uitgelezen kans om eens anders te kijken naar de wonderlijke wereld van de psychiatrie. Om een genuanceerder beeld te krijgen van hoe gek een psychiatrisch patiënt nou eigenlijk is. En tegelijk is het een hartstochtelijk pleidooi voor een nieuwe benadering, waarbij psychiatrische aandoeningen als ziekte worden afgezworen, en als nieuwe kans voor een rijker leven worden omarmd.

Publieksreacties op “de eenzame astronaut”:

 • “Fantastische voorstelling: grappig, verdrietig, verbazend, emotioneel, persoonlijk, verwarrend, nog meer verbazend, humorvol, ongeloof, geloof, nog meer verbazend.”

 • “Vandaag zag ik je voor de 2e keer. Ben weer onder de indruk.”

 • “Je weet te boeien en vertelt inspirerend! Ga door met waar je talent ligt!”

 • “Heel herkenbaar! Mooi hoe één persoon zo’n verhaal kan overbrengen, naar zoveel mensen. Lef!”

 • “Ademloos geluisterd, gelachen, genoten. Heerlijk scherp en ontzettend knap.”

 • “Bijzonder. Dat je op één avond meer kunt leren dan tijdens een groot gedeelte van de medische opleiding tot arts.”

 • “Je bent verdomd goed! Bedankt. En ja er is hoop.”

 • “” Weet je niet” hoor ik je vaak zeggen tijdens de voorstelling. Maar jij weet het wel! Dank voor de inzichten en de spiegel.”

 • “Dank voor de energie die je me hebt gegeven om het anders te willen doen. Een knalharde bevestiging.”

 • “Is het nóg erger dan dat ik al dacht?”

 • “Ik zal een tijd nodig hebben om de indrukken die ik vanavond op deed onder woorden te kunnen brengen. Je hebt me geraakt. Vind het tegelijk enorm triest wat je ervaren hebt in de GGZ, herken er mijn eigen worsteling in om als hulpverlener enigszins los te kunnen blijven van alle hokjes, vragenlijsten, etc. én vind het ontzettend knap hoe je deze ervaringen nu voor het voetlicht krijgt!”

 • “Verplichte kost voor elke hulpverlener in de psychiatrie. Echt.”