Wat hebben Eckhart Tolle, Jiddu Krishnamurti en Sri Ramana Maharshi gemeen?
Het zijn alle drie gelukszoekers. Wat maakt dan het verschil met de rest van ons? Ze kunnen geluk vasthouden.

Hoe? In het kort:

  1. Alle drie, op hun eigen manier, zijn ze allereerst tot de conclusie gekomen dat er een tijdloze bron van geluk aanwezig is, altijd en overal. Laten we dat ‘universeel bewustzijn’ noemen. Overigens: het blijft geruststellend dat figuren als Robert Lanza (fundamenteel natuurkundige) dat óók roepen.
  2. Vervolgens zijn ze tot de conclusie gekomen dat het ego de storende factor is om dat universele bewustzijn permanent te ervaren. Het is immers het ego dat een constant verschil maakt tussen het ik en de ander, en zich dus permanent in een staat van paraatheid bevindt: klaar om te vluchten, te vechten of te freezen.
  3. Dus hebben ze op basis van dat inzicht hun ego vaarwel gezwaaid.

Kudos.

Het gevolg is dat ze het ‘niet nadenken’ prediken.  Immers: nadenken = schakelen tussen verleden en toekomst (wat we dagelijks doen) = bezig zijn met materialistische herinneringen op basis waarvan we alleen maar meer ‘dood’-leven genereren (= het verzuimen om hier en nu aanwezig te zijn).

Nog korter samengevat:

Het ZIJN =.
Het IK BEN = de illusie.

Maar nu dit:

Waar ik structureel moeite mee heb is de manier waarop deze mannen praten over hun egoloosheid. In het kort bedenk ik me namelijk: “Lieve mensen, hoe doen jullie je boodschappen? Je kunt nog zo egoloos zijn, maar hoe voer je dan je dagelijkse overleven uit?”

Nu is er een oplossing: in plaats van ‘ik heb een lichaam’ (wat suggereert dat ik meer ben dan een lichaam, wat elke materialist zal tegenstaan) wordt de formule:

“Het lichaam heeft een Ik.”

Eigenlijk conform een übermaterialist als de filosoof Daniel C. Dennet : ‘ik’ is er om het voortbestaan van het lichaam, voor zolang mogelijk, te borgen.

En wat er nou zo geinig aan is: Tolle, Krishnamurti en Maharshi zullen hem niet tegenspreken. Dat vinden zij namelijk ook.  En zo verenigt de extreemste materialistisch denker zich met de grootste spirituele denkers en doeners van de huidige wereld.

Nice.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.